Ensimmäinen lukukausi Ikatassa olisi nyt purkissa. Kurssien loppupuolilla vähän kasaantui näitä valmiiden töiden esittelyjä, joten niitä on varmaan luvassa tässä vielä muutama.
Keramiikkakurssin toinen tehtävänanto oli tehdä kukkaruukku arkkitehtonisilla piirteillä. Suunnitelmani näytti tältä:
|
Kasvimökin luonnos |
Suunnittelin mökkiin paikan kahdelle kasville, toisen talon sisään ja toisen "savupiippuun". Lisäksi siihen sopii tuikku "eteiseen". Halusin talon sisälle kodinonnen, joka ei kestä päältä päin kastelua. Siksi mökin molemmille sivuille suunnittelin pienet kastelureijät.
Luonnoksen piirtämisen jälkeen tein mökistä piparkakkutalotyyliin kaavat ja tein testikasauksen, jossa tulee yleensä esiin mahdolliset ajatusvirheet. Kaavoissa tulee ottaa huomioon se, että savi kutistuu noin 10%, kun kaikki vesi haihtuu siitä pois. Mitoitin kaavat niin, että mökkiin mahtuisi istuttamaan noin 10 cm halkaisijan multapaakun ja piippuun mahtuisi pieni muoviruukku. Huomasin testikasauksessa, että tuikulle ei jäänyt tarpeeksi tilaa, mutta päätin korjata asian muotoilemalla yhtä seinää kasausvaiheessa pyöreämmäksi.
|
Kasvimökin kaavat |
|
Testikasaus |
Sitten itse asiaan. Toteutin mökin levytekniikalla. Savesta kaulitaan parin yhtä paksun riman avulla tasapaksua levyä, josta leikataan veitsellä kaavojen mukaan osat. Kaulitseminen tapahtuu paksun puuvillakankaan tai tässä tapauksessa leivinpaperin päällä, jotta kaulittu savi ei jää pöytään kiinni.
Käyttämäni savi oli aika märkää ja annoin osien kuivua sen aikaa, että sain kaikki osat leikattua. Tein seinistä ohuita, joten niiden piti antaa kuivua aika paljon, että ne pitivät muotonsa kasatessa. Ennen kasausta osiin tehdään halutut pintakuvioinnit ja muotoilut. Muotoilin päätyosien kasteluaukot, piirsin pari ikkunaa ja lisäsin pintakuviointia 3D-tulostetuilla muoteilla.
Seuraavaksi haastavin ja työläin vaihe: mökin kasaaminen. Muutin alkuperäistä savupiipun kaavaa niin, että savupiippuun tuli vain yksi sauma. Sen seurauksena piipusta tuli hyvin epäsymmetrinen, mutta se sopi mielestäni mökin tyyliin oikein hyvin. Saumoja kiinnitettäessä molempien osien kiinnityspinnat rikotaan ja niihin levitetään saviliejua. Viistosin lisäksi suorien seinien sivut noin 45 asteen kulmaan. Sisäsaumat vahvistetaan painelemalla niihin savesta pyöriteltyä nauhaa. Pohjan tulee olla sen verran iso, että sivukappaleet mahtuvat sen päälle.
|
Suorat seinät kasattu. |
Leikkasin mökistä yhden kulman pois ja kiinnitin piipun siihen. Lisäsin piippuun myös välipohjan, jotta piippuun tulevasta ruukusta ei valu vedet piipun läpi pöydälle. Lopuksi vielä muotoilin eteisosion päälle katon ja siihen pienen savupiipun, josta tuikun lämmittämä ilma pääsee nousemaan pois. Oven eteen kiinnitin pari savesta muotoiltua "kiveä", jotka toimivat portaiden tukina.
Kun talo oli kuivunut kunnolla, sille tehtiin raakapoltto. Raakapoltossa saven väri muuttui punertavaksi. Seuraavaksi oli lasituksen vuoro. Lasittamisessa oli paras ottaa "syteen tai saveen" asenne, koska lasitteiden käyttäytymistä oli ilman testaamista aika mahdoton ennustaa.
Levitin lasitteen pensselillä, koska halusin käyttää eri osiin eri väristä lasitetta. Siveltimellä levittäessä on paras varautua siihen, että siveltimen vedot jäävät väkisin näkyviin.
Lasituspoltosta tultuaan talo oli aika eri näköinen kuin olin kuvitellut. Käytin talon seiniin alla olevassa kuvassa näkyvää Seladon Grün lasitetta, josta odotin siis vihertävää lopputulosta. Savupiippuun ja "kivijalkaan" käytin Iskia-nimistä lasitetta, eikä senkään malli kertonut ihan hirveästi lopputuloksesta.
Lasituspoltto tehtiin vähän kuumemmassa lämmössä, kuin mikä tälle punasavelle olisi ollut optimaalinen, joten saven väri muuttui hyvin tummaksi. Vihreän sijaan seinistä tuli ruskeita ja savupiipun värimaailmasta tulee mieleen kummitustalo.
Askartelin vielä jäätelötikuista portaat ja oven taloon. Värjäsin tikut vesiväreillä ja kiinnitin oven sinitarralla.
Lopputulos ei ole maailman kaunein savimökki, mutta lopullisessa käyttötarkoituksessaan, eli vihreiden kasvien kanssa, on se aivan sympaattinen.