sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Keramiikkakurssin tuotoksia

Keramiikkakurssin työt on nyt kaikki poltettu ja lasitettavaksi aiotut myös lasituspoltettu. Aika siis esitellä mitä tuli tehtyä.

Ensimmäinen tehtävänanto oli suunnitella reliefi jonkin kaksiulotteisen abstraktin taideteoksen pohjalta. Oman työni esikuvaksi valikoitu Frank Stellan taideteos Sinjerli Variation IV. Alla kuvat inspiraatioteoksesta ja toteuttamastani reliefistä.



Tämä oli ihan hauska työ, mutta sisäinen ympäristöaktivistini vähän kamppailee tällaisten töiden kanssa, joille ei ole mitään käytännöllistä käyttötarkoitusta. Yritin suhtautua sen tekemiseen tekniikkaharjoitteluna. Jälkeen päin vasta tajusin, että olisin ehkä mieluummin jättänyt työn polttamatta, koska polttamattoman saven voi aina käyttää uudestaan.

Seuraavan työn tehtävänantona oli ensin kerätä kollaasi jonkin teeman ympärille ja sen pohjalta suunnitella ja toteuttaa astiapari. Omaksi astiaparikseni muotoutui keittokulho ja kannu. Omaa silmääni miellyttää maanläheinen rouhea tyyli, jossa kädenjälki ja valmistusvaiheet saavat näkyä. Alla olevissa kuvissa on nähtävillä kokoamani kollaasi ja valmistusvaiheessa otettuja kuvia.



Astioiden muotoilu onnistui mielestäni aika hyvin. Etenkin keittokulhoon olin tyytyväinen. Kannun muotoilussa kyllä vähän näkyy, että tuote oli vaikeampi toteuttaa kuin kulho, ja tekniikassani on vielä kehitettävää.

Olin toki ajatellut, että nämä astiat tulisivat käyttöön, joten ne oli paras lasittaa. Lasittaminen koululla on kuitenkin aikamoista arpapeliä, koska lasitteita ei pääse testaamaan. Kokeilumielellä oli siis mentävä, syteen tai saveen. Sisälle halusin valkoisen lasitteen, jotta puhtaanapito olisi helpompaa. Ulkopuolelle valitsin lasitteet sen perusteella, mitä maanläheistä väriä olisi niin paljon valmiina, että lasittaminen kastamalla onnistuu.

 
No joo, ei se lasitus ihan toiveita täyttänyt. Valmiissa tuotteissa on kyllä sitä rouheaa maanläheistä fiilistä, jota hainkin, mutta lopputulos on ehkä vähän turhankin karu. Kulhon lasite käyttäytyi poltossa todella kummallisesti. Se oli kuplinut ja valunut kummallisesti. Lämpötilan piti tuolle lasitteelle olla sopiva, joten en tiedä mikä meni vikaan. Se näyttää nyt joltain rupikonna Shrekiltä - ei ehkä miellyttävin ruokailuastiamielleyhtymä. Valkoinen lasite sisälle onnistui kuitenkin kivasti. 
Kannussa taas lasite käyttäytyi ennen polttoa kummallisesti; se näytti jäävän todella paksuksi kerrokseksi, vaikka lasite vaikutti varsin juoksevalta. Uunissa se ei kuitenkaan valunut. Pariin kohtaan jäi vähän liian ohuita läikkiä, mutta ulkoa päin lasitus oli tässä kohtuullisen onnistunut. Väri taas oli ehkä vähän karumpi kuin osasin odottaa. Kannuunkin tuli sisälle valkoinen lasite. Se oli jäänyt kannun suulta vähän päällekkäin ulkopinnan lasitteen kanssa ja yhdessä lasitteet olivat kuplineet, joten kannun suulle jäi aika epämiellyttävä karhea kuplinut pinta, joka on varmaan vaikea pitää puhtaana.

Sellaisia kokemuksia tältä kurssilta. Julkaisen vielä erikseen postauksen yhdestä keramiikkakurssin tehtävästä vähän moninaisempien vaihekuvausten kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.