Edellistä postausta seuraavana viikonloppuna tuli lattia valmiiksi. Sain pari iloista ystävää mukaan saumaushommiin ja homma kävi nopeasti. Viileähkössä mökissä sauman kuivuminen kesti sen verran kauan, että viimeistely ja pesuhommat sain tehdä itse. Lattiasta tuli tosi hieno! Sauman värivalinta on onnistunut ja lattia on varsin tasainen ja saumat ovat siistit. Ei täydellinen, mutta hieno ja hyvä.
keskiviikko 22. joulukuuta 2021
Valmis lattia ja savirappaustestailua
tiistai 23. marraskuuta 2021
Laatoitus
Lattian pohjatyöt eivät tosiaan menneet ihan nappiin, joten kulutin vielä joitain tunteja hinkaten lattian kumpuja matalammiksi kovametallihiertimellä. Kovaa, hidasta ja pölyävää hommaa, mutta kyllä lattiasta tuli takuulla paljon tasaisempi kuin mitä se oli alkuun. Seuraavaksi oli vuorossa laatoittaminen.
Jostain kummallisesta syystä olen melkein koko ikäni haaveillut, että pääsisin laatoittamaan. Katselin lapsena Remontti-Reiskaa ja olin erikoisen kiinnostunut Bauhausin mainoslehtien kylpyhuoneosioista. Nyt vihdoin koitti aikani ja pääsin ihan itse laatoittamaan lattiaa! Tietenkin aloitin sitten laatoittajan urani vaikeimmasta päästä eli isojen laattojen asennuksesta.
Aloitin homman sillä, että asettelin laattoja lattialle ja leikkasin tarvittaviin kohtiin pienempiä palasia. Leikkaaminen ei lähtenyt käyntiin ihan toivotulla tavalla. Laatta ei tahtonut millään haljeta torista ostamallani laattaleikkurilla jo lopulta leikkuri hajosi itse ennemmin kuin halkaisi laattaa. Piti sitten lähteä ostamaan kaupasta uusi leikkuri. Uudella leikkurilla leikkaaminen sujui kuin tanssi.
Luin netistä, että isoille laatoille pitää olla niille sopiva laasti ja ostin Weberin flow fix laastia. Isot laatat tarvitsevat myös isommat hampaat laastikampaan, joten ostin isoimmilla hampailla varustellun lastan, jonka kaupasta löysin: 10 mm x 10 mm.
Lattialaattojen kohdalla on tärkeää saada koko laatan pinta-alan kattava laastitartunta. Jos laatan alle jää ilmaa, se voi haljeta iskusta. Laasti siis kiinnittämisen lisäksi vahvistaa laattaa. Netistä löytyy hyvin havainnollistavia videoita aiheesta.
Lopullinen värisävy |
tiistai 9. marraskuuta 2021
Minimökin lattian vaiheet
Syysloman raksavimma
Muu elämä on vienyt paljon aikaa niin, että mökkiprojekti oli pitkään tauolla. Syysloman pääsin kuitenkin omistamaan mökin edistämiseen ja sehän edistyikin melkoisesti! Pitkään tuntui, että eristäminen ja kipsilevyjen kiinnittäminen ei lopu ikinä. Aloitin sen homman kuitenkin jo silloin kun oli vielä helteitä! Mutta loppui se lopulta. Sain syysloman aikana seinät eristettyä ja levytettyä, toisenkin lokasuojista paikalleen ja ulkovuorauslaudat paikalleen. Eristin myös lokasuojat ja sain lattiaankin kipsilevyt levitettyä. Lisäksi koko ajan on ollut jotain pikkujuttuja, jotka vievät kuitenkin aina yllättävänkin paljon aikaa. Esimerkiksi viimeistenkin hiirisuojaverkkojen asentaminen, nurkkalaudat, ikkunoiden ja oven pielilaudat sekä ikkunapellit, ikkunoiden maalailua ja asennuksen säätöä niin että menisivät vielä vähän turvonneinakin kiinni.. Puuttuvien ruuvien ruuvailua ja puuttuvien naulojen naulailua ja aina löytyy siivottavaa.
Kattoeristeet asennettu |
Paneelit maalattu takaseinästä |
maanantai 20. syyskuuta 2021
Syystuulia
Mökki edistyy hitaasti, mutta varmasti. Lokasuojat on tehty ja toinen niistä on jo paikallaan. Olen maalaillut ja kunnostanut ikkunoita ja eristänyt kattoa. Yksi melko lannistava vastoinkäyminenkin kuitenkin tuli vastaan. Ei mitään niin vakavaa, että olisi keneenkään sattunut, mutta vaivaa ja rahanmenoa lisäävää. Rikoin yhden isoista ikkunaruuduistani. Se oli todella ärsyttävän typerä moka. Nyt koitan etsiä torista vanhaa ikkunaa, jonka lasiruutu olisi tarpeeksi iso, että voisin koittaa leikata siitä puitteisiini sopivan.
torstai 2. syyskuuta 2021
Mökin siirto
Olen siis rakentanut mökkiäni vanhempieni talon pihalla. Joku aika sitten vanhempani muuttivat toiselle paikkakunnalle ja mökkini jäi vanhalle paikalleen. Nyt raksalle piti aina erikseen lähteä ja se tietenkin on hidastanut vähän etenemistä. Viimeaikojen työskentely onkin keskittynyt siihen, että saisin mökin siirtokuntoon. Ulkoverhouslaudat ja tuulensuojalevyt on nyt lyöty kiinni ja sisällä olen kiinnittänyt jo yli puoliin mökin seinistä kipsilevyt. Levyt jäykistävät seinärakennetta, joten se ei sitten ehkä levähdä niin helposti tien päällä.
Viime viikonlopulle oli sitten suunniteltu vihdoin siirto-operaatiota. Mökki vaatii siis traktorin siirtäjäkseen ja alkuun meinasi mennä sormi suuhun, kun traktorin omistajilla tuntui olevan puintityöt kesken. Onneksi kummisetäni pääsi avuksi. Ja niin se mökki jätti jälkeensä puolivuotisen rakennuspaikkansa viime sunnuntaina!
![]() |
Siinä se nyt on, ensimmäistä kertaa ilman marjapuskia tiellä! |
![]() |
Hyvästi jää vanha raksa. |
On siis jäänyt aiempina vuosina ehkä vähän sadonkorjuuhommat kesken ja maahan jääneet perunat ja valkosipulit ovat jatkaneet kasvuaan seuraavana vuonna... Porkkana tekee toisena kesänään kukan ja oli siementänyt pitkin pihaa. Aika monta porkkanaa nostin kukkamaastakin.
No mökinsiirto oli itselle melko stressitöntä näin, kun en ollut näkemässä kuinka se pomppi menemään siellä tiellä, mutta puolesta välistä matkaa tuli sitten tällainen uutinen:
![]() |
Eiiiih |
Rengas oli hajonnut. No mistäs sitä nyt uusi rengas taiotaan sunnuntaipäivänä? Mikä onni kävikään, kun läheisen maatilan isännällä oli oikean kokoisia renkaita! Nämä olivat ilmeisesti vielä jotain vanhaa mitoitusta. Ostettiin rengas ja saatiin lainatyökalu pulttien aukaisemiseen. No pultit olivat ruostuneet aika pahasti kiinni ja se työkalu hajosi. Toisesta osoitteesta saatiin lisää lainatyökaluja ja sen talon isännästä oli myös paljon apua, jonka talon viereen mökki jäi. Kovan työn jälkeen rengas oli vaihdettu. (Itse olin siis koko tämän ajan tekemässä sadonkorjuuta, eli miehet saivat hoitaa koko homman keskenään heh) Ja matka jatkui. ...noin puoli kilometriä.
![]() |
Tupla eiiiiih! |
Tässä kohtaa päivä oli jo sen verran pitkä, että toiseen renkaanvaihto-operaatioon ei enää ryhdytty, vaan mökki jäi tien syrjään. Kyllä tuli yöllä vähän kannettua huolta siitä, kuinka mökki säilyy ehjänä tienpielessä, ettei kai kukaan mene sitä tuhoamaan.
Seuraavana aamuna soitin edellisen renkaan myyneelle isännälle, että josko hältä toinenkin rengas löytyisi samalla, kun tuodaan uusi työkalu hajotetun tilalle. Ja löytyi onneksi! Nyt oli kaikki työkalut omasta takaa, eikä tarvinnut pitkin kyliä lainailla ja isän kanssa mentiin vääntämään pulttia. Oli ne tiukassa, mutta kaikki lopulta aukesi. Johan pääsin itsekin mukaan raskaisiin hommiin.
![]() |
Mökki-parka tienvarressa |
Tässä on, kuulkaas, kova mimmi rengasta vaihtamaan! Ja nuo eivät siis ole mitään tavallisia autonrenkaita, vaan noin metrin halkaisijan isoja, painavia renkaita.
Ja matka pääsi jatkumaan!
Nyt pääsin itsekin seuraamaan mökin siirtymistä ja voin kertoa, että oli pe-lot-ta-vaa! Mökki pomppi tiellä välillä todella hurjan näköisesti ja oli meillä yksi sillanalituskin, joka oli aika nafti. Liikenteen kannalta ei ollut ihan hiljaisin mahdollinen siirtoaika, mutta ei onnistuttu keräämään juurikaan jonoa siitä huolimatta. Ja ihan kokonaisena saatiin mökki perille asti, uskomatonta! Tuhannet kiitokset kummisedälle ja isälle ja myös avuliaille kyläläisille 💛 Nyt on myös vähän kokemusta siitä, miten mökin siirto onnistuu, kun loppusijoituspaikkaa etsiskelen.
![]() |
Uusi raksa |
Heti seuraavana päivänä laitoin ison kasan eristevillaa paikalleen ja siivoilin paikkoja. Seuraavia työvaiheita olisi lokasuojien teko ja kiinnitys sekä ikkunoiden ja ovien eristys. Kuten kuvistakin näkee, ulkovuorauslaudasta on vielä vähän pulaa. Kattoon tarvitsisin vielä myös lisäeristeeksi jotain diffuusiotiivistä eristelevyä. Nyt alkoi tosin opinnot ja työtkin taas ja viikonloputkin on aika täyteen varattuja, joten saa nähdä miten tässä ohessa hommat pääsevät etenemään.
sunnuntai 25. heinäkuuta 2021
Viikonloppuharppaus
Katto saatiin viimeistä vaille valmiiksi toissa viikonloppuna. Tehtiin piipulle valmiiksi reikä, mutta vedettiin huopa reiän päälle. Läpivientikaulus kiinnitetään vasta, kun piipun voi asentaa sisälle. Toisesta päädystä puuttuu vielä harjakaistale, joka laitetaan sitten kun läpivientipeltikin on paikallaan. Siksi katolla on kuvissa edelleen pressu toisella puolella kattoa.
Ulkoverhouslautojen naulaaminen on ollut kovaa hommaa, ja olkapääni ei ole touhusta oikein tykännyt. Olen saanut onneksi paljon naulausapua monesta suunnasta ❤️ Pintavikaisista lehtikuusilaudoista, jotka keväämmällä ostin, on nyt käytetty suurin osa. Jäljellä on enää leveämpää lautaa, jota laitan yläreunaan jatkoksi. Takaseinä jäi kapeampien lautojen osalta vajaammaksi kuin etu- ja sivuseinä. Toiselle sivuseinälle tulee sitten ihan toisenlaista lautaa. Toivottavasti saan kokonaisuuden näyttämään harmoniselta, vaikka siihen tuleekin niin montaa erilaista lautaa. Tykkään kyllä siitä, että mökistä näkyy päällekin se, ettei se ole suoraa talotehtaalta, vaan jämistä kasattu. Viimeinen päätyseinä on vielä auki, koska tämänhetkisellä sijoituspaikalla ei oikein mahdu avaamaan ovea... Mietinnässä on nyt, minkä väriseksi maalaan päätyseinän. Ehkä joku harmaan sävy harmaantuvan lehtikuusen kaveriksi?
Tällä viikolla olisi säiden puolesta ollut parhaat raksakelit, mutta tunnuin olevan projektin kanssa ihan jumissa. Olkapää vihoitteli, joten en saanut kuin sahattua lautoja valmiiksi. Sisällä ei päässyt vielä asentamaan villoja, koska sähköt olivat asentamatta. Nyt viikonloppuna sain sitten sekä naulausapua, että sähköille putket ja rasiat seiniin! Pääsin siis asentamaan jo eristeetkin ja tuntui, että viikonlopun aikana projekti ottikin taas ihan valtavan harppauksen eteenpäin. En jotenkin uskonut, että sisäpintojen asennus voisi olla käsillä näin pian, mutta huomenna käyn hakemassa kipsilevyt, jotka jäivät yli tuttavien raksalta.
Olin aiemmin suunnitellut käyttäväni Fermacell-levyjä seiniin, koska niihin saisi savirappauksen suoraan pintaan. Ne tulisivat kuitenkin ihan hirvittävän kalliiksi, kun tavalliset kipsilevyt saan nyt ilmaiseksi. Niiden päälle täytyy sitten kiinnittää ruokomattoa, jotta rappaus tarttuu, mutta säästän silti satasia tällä ratkaisulla.
Savirappauksesta tulee nyt lopulta ehkä kokeellisin materiaali, jota pääsen tähän mökkiin testaamaan. Sen olen vakaasti päättänyt tehdä, vaikka vähän jännittää miten se onnistuu. Sain hiekkalaatikollisen hiekkaa ja neuvon kerätä kuulemma parhaaksi osoittautunutta kuitumateriaalia laastia varten: osmankäämin siemeniä. Sitten tietenkin tarvitsen vielä sitä savea. Tarkoitus on siis tehdä laasti itse ihan suomalaisesta luonnon savesta alempiin kerroksiin. Suomalainen savi on sellaista sinertävän harmaata, joten pintakerrosta varten meinasin ostaa valmista, vaaleampaa savilaastia.
Isäni on sähköinsinööri ja hänellä on asennusoikeudet, joten pääsin näkemään ihan lähietäisyydeltä sähköjen suunnittelua ja asennusta ja osallistumaan suunniteluun ehkä vähän toisella tasolla, kuin palkatun suunnittelijan kanssa olisi päässyt. Sähkömaailma on minulle aika vieras ja isä sai selittää juurta jaksaen esim. mikä on jakorasia ja mikä kytkinrasia. Paljon opin uutta mahdollisuuksista, rajoituksista, miten sijoitetut asennukset on helppo kiinnittää ja mitkä vaativat enemmän vaivannäköä. Pääsin vaikuttamaan sijoituksiin myös lennosta: jos olin suunnitellut pistorasiaa seinätolppien keskelle, saatoin todeta, että paikka on yhtä hyvä tolpassa kiinni, kun siihen se on helpompi asentaa. Minulla oli myös ihan omia näkemyksiä siitä, miten haluan katkaisijat sijoitettavan. Isä olisi automaattisesti sijoittanut suurimman osan katkaisijoista oven pieleen samaan paikkaan, mutta halusin, että siellä missä valoa tarvitaan, katkaisija on käden ulottuvilla. Nyt esim. yövalon katkaisija on sängyn vieressä ja ruokapöydän valon ruokapöydän vieressä. Ainoastaan yleisvalon ja pihavalon katkaisijat ovat oven vieressä. Pihavalosta puheenollen: löysin kirpputorilta aika täydellisen kelopuisen valaisimen, josta vähän editoimalla saan ulkovalon, joka sopii oven viereen täydellisesti.
Mökkiin tulee nyt sekä 230V pistokkeita (eli "tavallisia" pistokkeita) sekä 12V pistokkeita, joihin virta tulee suoraa akusta ilman invertteriä. Esimerkiksi kaikki valot tulevat 12 voltin piiriin, jolloin säästytään invertteristä syntyviltä häviöitä valoja käytettäessä. Erikoisempana ratkaisuna myös kaikkien ikkunoiden ylänurkkaan on vedetty varaus sähkökäyttöisille pimennysverhoille ja sängyn viereen katkaisija niiden nostamista ja laskemista varten. Yhdet automaattiset pimennysverhothan olen jo rakentanut 3D-mallinnustaitoja, Arduinoa ja kokeneemman tekijän neuvoja hyödyntäen, joten tokihan sellaiset mökkiinkin tulee.
Into projektia kohtaan on taas ihan huipussaan. Kun olen saanut seinät levytettyä, mökillä taitaa olla edessään ehkä pelottavin asia tähän mennessä: siirto uudelle työmaalle. Se jännittää todella paljon ja mielessä vilisee kauhukuvat haljenneista ikkunoista ja maantielle kaatuneesta mökin raadosta. Päätyseinään, joka on isoksi osaksi vain ikkunaa, suunnittelin laittavani tukevamman levytyksen vaikka OSB-levystä kunnollisen jäykistyksen takaamiseksi.
-
Liityin viime heinäkuussa paikalliseen melontaseuraan ja aloitin uuden harrastuksen niin sanotusti täysiä. Sittemmin ei ole kulunut ainutta...
-
Ensimmäinen lukukausi Ikatassa olisi nyt purkissa. Kurssien loppupuolilla vähän kasaantui näitä valmiiden töiden esittelyjä, joten niitä on ...