tiistai 9. marraskuuta 2021

Minimökin lattian vaiheet

Halusin minimökkiin lattialämmityskaapelin, johon voin ajaa aurinkopaneeleiden ylituottoa erityisesti keväisin, kun sähköä on paljon tarjolla, mutta säät ovat vielä kylmät. Isä mitoitti sopivan kaapelin ja piirsi asennussuunnitelman. Alkuun ajattelin, että olisi mitoitettu matalajännitteellä toimiva kaapeli, mutta se olisi tullut maksamaan noin 500e, joten laitettiin viidesosalla siitä hinnasta kaapeli, johon syötetään invertterin avulla korkeampaa jännitettä. Invertteristä tulee aina tehohäviöitä, mutta ne ovat kuitenkin niin pieniä, että ei tulisi säästetty sähkö koskaan "maksamaan itseään takaisin". Miten nyt sähkön hinnan arvioikaan aurinkopaneelijärjetelmässä.

Kuvassa ei ole ihan lopullinen piirustus

Lämmityskaapelia ei pidä asentaa kiinteiden huonekalujen, kuten keittiön kaapistojen alle, koska sieltä lämpö ei pääse siirtymään huoneilmaan ja pahimmassa tapauksessa kaapelit ylikuumenevat. Lämmityskaapelia ei pidä myöskään asentaa suoraan puuta tai muuta palavaa ainesta vasten. Siksi asensin lattiaan kipsilevyt. Tyypillinen kipsilevylattiarakenne olisi sellainen, että alla on yksi ehjä kerros levyjä, välissä kaapeli, joka on ympäröity kipsilevysuikaleilla ja päällä vielä kerros kokonaisia levyjä. No halusin säästää kipsilevykustannuksissa ja lattian paksuudessa, ja tein työläämmän vaihtoehdon: koversin kipsilevyyn urat kaapelille ja laitoin tasoituslaastia päälle. 


Urien kovertaminen ei lopulta ollut mikään vaikea homma, mutta ei se kyllä mukavakaan homma ollut. Kipsipölyä tuli nimittäin niin paljon, että sisällä ei nähnyt edes seiniä. Tuuletusikkuna oli auki ja ulkoapäin olisi voinut luulla, että sisällä palaa, kun ikkunasta tuprusi "savua". Tein urat käsisirkkelillä ja kaarteet jyrsimellä. Onneksi homma oli kuitenkin kohtuullisen nopeasti tehty. Sähköasennuksiahan ei saa tehdä, jos ei ole pätevyyksiä. Onneksi iskällä on.

Kaapeli urassa

Seuraavaksi oli luvassa kovasti jännittävä työvaihe eli lattian tasoitus. Käytin lattialämmityksen kanssa yhteensopivaa laastia, vaikka en oikeastaan ihan tiedä, miten se eroaa tavallisesta. Sain onneksi hommaan henkistä ja fyysistäkin tukea, koska se jännitti paljon etukäteen eikä osoittautunut helpoksi.


Kun laastijauheeseen lisätään vesi, sen työstöaika on noin 20 minuuttia. Kun ensimmäinen ämpäri oli kipattu lattialle, ajattelin, että äkkiäkös tuon tuosta levittää. Tämän seurauksena seuraava ämpärillinen joutuikin seisomaan vähän aikaa ja ilmeisesti vähän liikaa, koska sen levittäminen oli ihan todella tuskaista, kun massa oli jo niin jäykkää. Kolmas, neljäs ja viides ämpäri onnistui vähän paremmin, mutta jotain tein väärin tasoittamisessa. Lopputulos oli nimittäin kaikkea muuta kuin tasainen.


En tiedä oliko vika huonoissa työvälineissä, puutteellisessa ohjeistuksessa, pihiydessä laastipaksuuden suhteen vai ihan vaan kokemattomuudessa. Lattialaattani ovat isoja, ja ohjeissa painotetaan, että isojen laattojen alustan on oltava ehdottoman suora ja tasainen. Jaiks.


Kysymys ei ole keikkuuko laatta lattialla, vaan mihin suuntaan se keikkuu eniten. Yrityksenä ratkaista ongelma sijoitin 40 euroa kovametallihiertimeen, jolla koitin hangata pahimpia kumpuja matalammaksi. Torista ostin säkin hienotasoituslaastia ja katsoin taas ohjevideoita laastin levitykseen. 

No ei mennyt hienotasoituslaastinkaan levitys ihan niin kuin ohjevideossa. Tällä kokemuksella en palkkaisi itseäni lattian tasoittajaksi. Joku kokeneempi voi tulla kertomaan, mitä tein väärin.

Tällä hienotasoitelaastilla levitysaika oli vain 15 minuuttia. Jaoin säkin vielä kahteen erään koska ajattelin, etten mitenkään ehdi 15 minuutissa tasoittaa koko lattiaa. Ja oikeassa olin. Ensimmäistä puolikasta työstin 40 minuuttia! Eli lopulta massa oli aivan liian jähmeää levitettäväksi. Hiki virtasi ja kädestä lähti nahka. Ehkä olisi pitänyt käyttää jotain primeria eli pohjustusainetta, koska alla oleva kerros tuntui imevän välittömästi paljon kosteutta laastista, eikä se pysynyt hetkeäkään niin juoksevana kuin ohjevideossa. Joo, ohjevideossa kyllä neuvottiin käyttämään primeria, mutta ajattelin että se on joku yksi turha rahastuskikka lisää 😅

Enpä tiedä. Kovasti tekisi mieli päästä laatoittamaan, mutta mitä siitä tulee, jos en saa lattiasta kunnolla tasaista? Laatoitus jännittää tosi paljon, ja kaipaisin siihen myös edes henkistä tukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.