Lattian pohjatyöt eivät tosiaan menneet ihan nappiin, joten kulutin vielä joitain tunteja hinkaten lattian kumpuja matalammiksi kovametallihiertimellä. Kovaa, hidasta ja pölyävää hommaa, mutta kyllä lattiasta tuli takuulla paljon tasaisempi kuin mitä se oli alkuun. Seuraavaksi oli vuorossa laatoittaminen.
Jostain kummallisesta syystä olen melkein koko ikäni haaveillut, että pääsisin laatoittamaan. Katselin lapsena Remontti-Reiskaa ja olin erikoisen kiinnostunut Bauhausin mainoslehtien kylpyhuoneosioista. Nyt vihdoin koitti aikani ja pääsin ihan itse laatoittamaan lattiaa! Tietenkin aloitin sitten laatoittajan urani vaikeimmasta päästä eli isojen laattojen asennuksesta.
Aloitin homman sillä, että asettelin laattoja lattialle ja leikkasin tarvittaviin kohtiin pienempiä palasia. Leikkaaminen ei lähtenyt käyntiin ihan toivotulla tavalla. Laatta ei tahtonut millään haljeta torista ostamallani laattaleikkurilla jo lopulta leikkuri hajosi itse ennemmin kuin halkaisi laattaa. Piti sitten lähteä ostamaan kaupasta uusi leikkuri. Uudella leikkurilla leikkaaminen sujui kuin tanssi.
Luin netistä, että isoille laatoille pitää olla niille sopiva laasti ja ostin Weberin flow fix laastia. Isot laatat tarvitsevat myös isommat hampaat laastikampaan, joten ostin isoimmilla hampailla varustellun lastan, jonka kaupasta löysin: 10 mm x 10 mm.
Lattialaattojen kohdalla on tärkeää saada koko laatan pinta-alan kattava laastitartunta. Jos laatan alle jää ilmaa, se voi haljeta iskusta. Laasti siis kiinnittämisen lisäksi vahvistaa laattaa. Netistä löytyy hyvin havainnollistavia videoita aiheesta.
Yllä olevassa kuvassa näkyy ensimmäisen laatan kiinnitysyritykseni. Laastitartunta ei tosiaankaan ollut sataprosenttinen. Kertasin vielä oikeat työskentelytavat ja opin, että isojen laattojen kanssa kannattaa laastia levittää myös laatan pohjaan. Jatkossa en myöskään yhtään pihistellyt laastin kanssa vaan huolehdin, etteivät kamman jättämät kummut jääneet yhtään vajaiksi. Kummut kammataan vain yhteen suuntaan, jotta ne saataisiin poikittaiseen suuntaan laattaa liikuttamalla kaatumaan ja leviämään koko laatan pinta-alalle. Tässä kävi myös ilmi miksi isot laatat ovat pienempiä haastavampia: Isoja laattoja oli tosi vaikea saada liikkumaan laastin päällä.
Koko homma osoittautui lopulta huomattavan paljon raskaammaksi kuin olin kuvitellut. Laastia kului kilo per laatta ja aikaa tunti per neljä laattaa. Laastin levittäminen oli raskasta ja laattojen liikuttelu oli raskasta. Niissä kohdissa, joihin tuli pienempiä laatan palasia, huomasi kyllä kuinka paljon helpompi pieniä laattoja oli liikutella. Koitin kuitenkin olla erityisen huolellinen siinä, että liikuttelisin laattoja kunnolla, jotta tartunnasta tulisi kattava. Ilmeisesti tähän omaan ei-ihan-täydellisen-tasaiseen lattiaani olisi ollut vielä sopivampikin kampa vaihtoehto, jossa kummut muotoutuvat kaareviksi ja kolot jäävät vielä kapeammiksi. Ensi kerralla tiedän paremmin.
Sijoitin jonkin verran rahaa myös tuollaiseen yllä olevassa kuvassa näkyvään tasauskiilasettiin. Sen avulla vierekkäiset laatat saa tasattua samaan tasoon. Luulen, että se oli ihan hyvä sijoitus, koska ei ole mitään käsitystä siitä, miten laatat olisi pitänyt saada samaan tasoon ilman niitä. Sauman leveyden ylläpito osoittautui helpoksi, kun saumaleveyteni oli 6 mm ja käytössäni oli 6 mm leveä taltta. Sain sillä hyvin tarkistettua leveyden ja samalla kaavittua pursunneet laastit pois.
Ostamani 40 kg laastia ei sitten suuren menekin myötä riittänyt ihan koko lattiaan, vaan noin 10 laattaa jäi kiinnittämättä. Nyt on vielä yksi säkki hankittuna ja huomenna olisi tarkoitus laittaa viimeiset laatat paikalleen, jotta viikonloppuna pääsee saumaamaan. Ei tästä mikään ihan halpa lattia tullut, vaikka itse laatat sainkin halvalla torista, mutta toivottavasti panostus näkyy lopputuloksessa.
Säät suosivat sen verran että sain ulkoseinän maalattua loppuun. Pääty pitänee maalata vielä toiseen otteeseen, mutta teen sen vasta, kun olen saanut päädyn varasto-osankin rakennettua.
|
Pohjamaalattu |
|
Lopullinen värisävy |
Ja nyt kun talvi todella näyttää tulevan, sain vihdoin aikaiseksi kaivettua myös savea rappaustarkoitukseen. Tuntuu hienolta ajatukselta, että täällä Suomessa voi noin vaan lapiolla maasta kaivamalla saada kunnon rakennusmateriaalia. Jännittävää päästä tekemään laastia. Savirappauksesta tulen varmasti kirjoittamaan havaintoja ja kokemuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.